Norges Eiendomsblogg

La humla suse: Hvorfor skal eiendomsaktører bry seg om biomangfold?

Skrevet av Emma Otervik | 22. juni 2023

Målsetting om karbonnøytralitet har påvirket eiendomsbransjen, og både nye reguleringer, press fra leietakere og grønne investeringer styrer bransjen i retning lavere karbonutslipp. Biomangfold kan bli det neste aktører må handle og rapportere på.



På FNs konferanse om biologisk mangfold (COP 15) settes krav om «naturpositivitet». Her representerer naturen både biologisk mangfold og økosystem. For å sikre våre grunnleggende ressurser som mat, rent vann og ren luft, argumenteres det for økt fokus på restaurering av skadede økosystemer. Økosystemrestaurering blir også ansett som et kritisk skritt for å oppnå nullkarbonutslipp.

 

Men hva betyr naturpositiv for eiendomsbransjen?

Tenk på regelverk, krav og sertifiseringene som har oppstått i forbindelse med nullkarbonutslipp, og som har påvirket måten vi leier, eier og forvalter eiendom. Lignende kriterier som reduksjon av karbonutslipp forventes å komme for biomangfold, og vil være konkrete og målbare handlinger for å beskytte naturen. 

Enkelte kriterier er allerede inkludert i sertifiseringer som BREEAM. Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom har lansert strakstiltak med mål om reduserte klimagassutslipp og sikre økt fokus på bærekraft i bygg- og eiendomssektoren som del av Eiendomssektorens veikart mot 2050.  Ett av strakstiltakene omhandler biologisk mangfold og bruk av stedegne arter.

Å måle biomangfold på tvers av eksisterende porteføljer og angi tiltak for å målbart forbedre biologisk mangfold kan fremover bli en naturlig del av bærekraftsrapporteringen.

 

Nye vs etablerte bygg

I Norge har vi naturmangfoldloven som regulerer forvaltning av naturens mangfold. Således foretas ofte en kartlegging for å redusere negativ påvirkning på det biologiske mangfoldet i nye byggeprosesser, slik at man i større grad kan vurdere hvor utbyggingen bør foretas for å gi i minst mulig negativ effekt på miljøet.

Men hva med eksisterende eiendommer? Mange tiltak kan foretas. Stadig flere aktører innfører nå grønne tak, hager og allokerer områder øremerket biomangfold.

Eiendomsbransjen har i større grad blitt bevisst sitt ansvar når det gjelder økologisk fotavtrykk. DEAS Asset Management er en av eiendomsaktørene som nå tar grep. Enkle tiltak som å avstå fra klipping av grøntområder og sørge for pollinatorvennlige planter gir flere leveområder for insekter.

 

Enkle, men virkningsfulle tiltak

Her er noen konkrete tiltak du kan gjøre:

  • Kun benytte pollinatorvennlige planter iht. blomstermeny.no.
  • Ikke klippe gress på våren og frem til juni, for å bevare naturmangfoldet.
  • Ingen bruk av sprøytemidler i forbindelse med fjerning av ugress.
  • Kun fjerning av ugress på gangveier og ved inngangspartier.
  • Ikke implementere bikuber (honningbier) i urbane strøk som går på bekostning av ressursene til villbiene.
  • La hageavfall/klippet gress bli liggende på plenen som ly for insekter og bier

Vil du vite mer om hvilke tiltak du kan utføre og hvordan du inluderer biomangfold i bærekraftsstrategien, ta kontakt med våre rådgivere.