Bærekraftssertifiserte kontorbygg oppnår i snitt 7 % høyere leiepriser, viser CBREs gjennomgang av signerte leiekontrakter i 40 europeiske byer.
Bærekraftssertifiserte bygg vil få en fremtredende posisjon i tiden fremover, og eiendommer som ikke tar grep vil tape verdi, viser ESG-analyser CBRE har utført.
CBRE har over lengre tid sett på hvordan bærekraftssertifiseringer påvirker verdien av kontorbygg. Vi har analysert 19 europeiske land og 40 byer, noe som har gitt bedre forståelse og innsikt i eiendomssektoren enn hva som tidligere har vært tilgjengelig. Denne gjennomgangen av det europeiske leiemarkedet tyder på at bærekraftssertifisering har en signifikant påvirkning på både leiepris og ledighet. Enn så lenge kan vi ikke konkludere med det samme i Norge, men det er bare spørsmål om tid.
«Grønne» kontorbygg gir i sin natur en rekke fordeler: Leietakere får energibesparelser og økt produktivitet, investorer får et fremtidsrettet bygg og samfunnet gagnes av lavere CO2-utslipp. Mens de reelle gevinstene tidligere har vært vanskelig å dokumentere, viser våre europeiske analyser nå en sammenheng mellom bærekraftssertifikater og leiepriser. Selv om sertifiserte bygg i mange tilfeller er av nyere alder, større og mer sentralt lokalisert, dokumenterer CBREs analyser at bygg med bærekraftssertifisering i snitt har 7 % høyere leiepris når vi har tatt hensyn til eiendomsstørrelse, lokasjon, alder og renoveringshistorikk.
At leietakere vil etterspørre sertifiserte kontorbygg er også bekreftet i CBREs leietakerundersøkelse (CBRE European Office Occupier Sentiment Survey 2023). Selv om tilgjengelighet med tanke på kollektivtransport, parkering etc. styrer valg av lokalisering, er det bærekraftsprofil som styrer valg av bygg. I takt med økt rapportering og virksomheters ESG-profil, vil kontoret være et naturlig startpunkt for dokumentasjon av bærekraftstiltak.
Undersøkelsen viser at andelen sertifiserte kontorbygg i sentrale europeiske byer utgjorte 22 % i 2023 mot 14 % i 2019. Imidlertid er forskjellene store og varierer så mye som mellom 5-40 % i sertifiseringsgrad. På tross av ambisiøse klimamål og «grønne» lovnader, ser vi imidlertid at mange sentrale markeder ligger etter. Også Oslo ligger under snittet med en sertifiseringsgrad på 15,5 %, en økning fra 14 % i 2019. Det går fremover, men takten er ennå relativt beskjeden.
En lav andel sertifiserte bygg er ikke nødvendigvis et signal på at eiendomsbesittere ikke prioriterer sertifiseringer, men heller at sertifiseringsbeslutninger kommer lenger ut i prosessen, og at det ferdigstilles relativt lite nytt kontorareal for tiden. Dette kan være et resultat av høye byggekostnader, kostnader relatert til sertifiseringer, manglende insentiver og støtteordninger fra myndighetene og eiendomsreguleringer. Det er i mange tilfeller også en oppfattet manglende dokumentasjon for at sertifiseringen gir tilstrekkelig økonomisk gevinst.
Betalingsviljen hos leietakere i det norske markedet er fremdeles noe avventende, og investeringsviljen i grønne tiltak ligger i hovedsak på eiersiden av de større investorene heller enn basert på en reell etterspørselsøkning fra leietakerne. Imidlertid er de fleste analytikerne enige om at det bare snakk om tid før etterspørselen etter sertifiserte kontorer øker, i takt med deres ambisjoner om en grønnere profil.
Kontakt Emma Otervik emma.otervik@cbre.com for mer informasjon om gevinster ved sertifisering og en introduksjon til prosessen.
Du kan laste ned undersøkelsen for Europa her:
Artikkelen har vært publisert i Kapital November 2023