Bolig fortsetter å vokse som investeringsklasse og kan ligge an til å gå forbi kontor som den største investeringsklassen i det europeiske eiendomsmarkedet om relativt få år. I Oslo og Norge henger vi litt etter de største landene, men markedet har absolutt de rette karakteristikkene som trengs for å fyre opp under en høy veksttakt fremover.

Den hurtige oppgangen i boliginvesteringer som en investeringsklasse i Europa har blitt støttet av vekst i den private leiesektoren. Samlet i Europa leier 31 prosent, opp fra 26 prosent for ti år siden. I Norge går ikke statistikken så langt tilbake i tid, men antallet husholdninger som leier har de seneste fem årene økt fra 22,6 prosent til 23,6 prosent nasjonalt, og i Oslo fra 29,9 prosent til 31,6 prosent.

Det er flere sosiale og demografiske trender som bidrar til denne utviklingen. Demografiske trender inkluderer primært befolkningsvekst, spesielt blant unge voksne, mens sosiale trender som bidrar til at boligkjøp utsettes inkluderer økt høyere utdannelse (og dermed økt gjeld), økt deltakelse blant kvinner i arbeidslivet, og at ekteskap og familiestiftelse skjer senere nå enn før.

Disse trendene har også oppstått i kombinasjon med høy boligprisvekst, som både i Oslo og nasjonalt har vært sterkere enn lønnsveksten i lengre tid. De seneste ti årene har boligprisene nasjonalt steget 58,6 prosent, mens lønnsveksten i samme periode var 36,2 prosent. Dette styrker også utviklingen mot vekst i leiemarkedet. I resten av Europa er også utviklingen lignende.

Med dette etterspørselsbildet blir bolig et attraktivt investeringscase for mange investorer. Kontantstrømprofilen, med lav volatilitet, lav risiko og gjerne knyttet til inflasjon, passer meget godt for pensjonskasser og livselskaper, samt for investorer som ønsker diversifisering til en investeringsklasse som historisk har hatt relativt lav korrelasjon til andre investeringsklasser og makroøkonomiske sykluser. Når man sammenligner absolutt avkastning presterer også bolig bra over hele Europa sammenlignet med andre eiendomstyper.

På toppen av dette har bolig holdt seg spesielt stabilt gjennom pandemien i forhold til andre eiendomstyper, og blir en stadig økende andel av de totale eiendomsinvesteringene i Europa. Også i Norge opplever vi rekordhøy interesse for eksponering til boligmarkedet i det største byene, men i motsetning til modnere markeder som Danmark og Sverige, er det mer utfordrende med tilgang på eksisterende porteføljer eller eiendommer av en viss størrelse som er til salgs. Investorer som ønsker å investere i det norske markedet må derfor til en viss grad vurdere utvikling, gjerne i partnerskap med erfarne utbyggere, som en strategi for å komme inn i markedet.

Les mer i første utgave CBREs av flaggskiprapport European Multifamily Housing Report, som kan lastes ned her.