Det nordiske næringseiendomsmarkedet har vært i hardt vær de siste årene. Økningen i inflasjon og renter har resultert i svekkede økonomiske utsikter, høyere kapitalkostnader og et påfølgende fall i eiendomsverdier. Dette har også medført større usikkerhet rundt implementeringen av bærekraftstrategier.

 

Funn fra CBREs nordiske investorundersøkelse for 2024 viser at nesten alle investorer tar hensyn til bærekraftkriterier i sine investeringsbeslutninger. Mer enn 80 prosent av investorene indikerte at de ønsker å oppgradere eksisterende bygg med hensyn til ESG-krav og energieffektivisering. Det er imidlertid noen utfordringer knyttet til å investere i bygningers energiprofil. En del kan gjøres uten store utgifter, slik som energieffektiviseringstiltak, men ved større investeringer kan det være utfordrende å finne den rette balansen mellom kostnader og gevinster. Videre skaper ulik energimerkingspraksis i europeiske markeder (ulike definisjoner og beregningsmetoder, overholdelse og datatilgjengelighet) problemer for investorer, leietakere og långivere.

 

Opportunistiske strategier

Blant investorer som er basert i Norden, eller investerer her, oppgir bare en tredjedel at de foretrekker core eller core plus som strategi, det laveste nivået som er registrert i investorundersøkelsen. På den annen side signaliserte nær halvparten av investorene at de foretrekker value-add eller opportunistiske strategier i det kommende året.

Priskorreksjonen har åpnet muligheter for å kjøpe eiendommer i mindre attraktive områder til en redusert pris, med sikte på å oppgradere bygget for å imøtekomme eksisterende og fremtidige regulatoriske krav.

 

Avtatt betalingsvilje for bærekraft

Investorers vilje til å betale mer for eiendommer med bærekraftige egenskaper, har avtatt det siste året. I vår 2024-utgave av den nordiske investorundersøkelsen, uttalte bare en femtedel av investorene at de ville betale mer for å erverve eiendeler som oppfyller bærekraftstandarder. Dette er en nedgang fra omtrent en tredjedel i fjorårets rapport. Verdifallet som observeres i næringseiendomsmarkedet, samt endringen i fokus til value-add-strategier kan ha påvirket investorenes betalingsvillighet for bærekraft.

 

Må være strategisk og langsiktig

Investeringer i bærekraft må være strategiske, langsiktige og knyttet sammen med målsetningene til selskapene. Nordiske og europeiske investorer anerkjenner dette og er allerede i gang med å tenke nytt rundt sine eiendomsporteføljer, ikke minst for å redusere risikoen for at byggene blir foreldet. De forfølger bærekraftige initiativer som kan ha en indirekte innvirkning på eiendomsverdien. Et utmerket eksempel på dette er installasjon av elbilladere. Vår nordiske kontorleietakerundersøkelse for 2023 viste at elbilladere er blant de fem mest ettertraktede kriteriene for leietakere.

 

Reprising kan være akselereringsfaktor

Den nåværende reprisingen er en mulighet for å akselerere bærekraftstrategier. Eiendommer som ikke oppfyller bærekraftstandarder vil på sikt sannsynligvis bli repriset enda mer, gitt størrelsen på investeringene som oppgradering til en viss standard krever. Investorer som er villige til å bli forkjempere for avkarbonisering vil ha muligheten til å gjøre utfordringer om til muligheter.

 

Figur: Investorenes oppgitte bærekraftstiltak
Kilde: Nordic Investor Intentions Survey, CBRE Research, Februar 2024

 

 

Vite mer?

Les mer i vår Nordic Investor Intentions Survey for 2024:

LES MER

 


Artikkelen har også vært publisert i Kapital #15/2024