Den pågående pandemien gjør at investorer snur seg mot tryggere strategier nå enn før. Eiendommer innen de såkalte segmentene Core og Core+ blir mer ettertraktet enn de senere årene, mens logistikk forsetter å vokse i popularitet.

Det fremgår av den seneste CBRE EMEA Investor Intentions Survey. Undersøkelsen består av svar fra over 400 eiendomsfond, pensjonsfond, utviklere, family offices og mer spredt over hele Europa avgitt i starten av 2021, hvor et hovedfunn er at om lag 60 prosent av aktørene planlegger å øke investeringsaktiviteten i år sammenlignet med 2020.

Kontor fortsetter å være den mest foretrukne eiendomstypen hos 35 prosent av investorer, på tross av «alle» forventer økt permanent brukt av hjemmekontor også etter COVID-19-pandemien er over. På grunn av dette er det imidlertid blitt viktigere enn før med kvaliteten på leietakerne, langsiktige demografiske og økonomiske trender, og ESG. Dette har ført til en preferansevridning mot de aller beste kontoreiendommene, som man vurderer som mindre utsatt for risiko knyttet til økt bruk av hjemmekontor.

 

Hjemmekontoreffekten

Halvparten av investorene forventer at permanent bruk av hjemmekontor etter pandemien vil føre til et fall i kontoretterspørselen på kun inntil ti prosent, alt annet likt. Når man tar høyde for økonomisk vekst og sysselsettingsvekst i de kommende årene, er dette ikke spesielt mye, selv om det sannsynligvis vil føre til en fase på noen relativt få år der markedet justerer seg til den nye realiteten.

CBREs anslag for hjemmekontoreffekten varierer ganske bredt fra land til land, dels fordi det i en del land allerede før pandemien var ganske vanlig med hjemmekontor. Norge er ett eksempel av disse, mens Storbritannia finnes i motsatt ende. På grunn av dette og enkelte andre mekanismer ventes hjemmekontoreffekten å være større i land som Storbritannia og Frankrike enn i de nordiske landene. Vi vil skrive mer om dette på den nordiske CBRE-bloggen i løpet av andre kvartal.

 

Brennhett logistikkmarked

Etter kontor følger bolig og logistikk på henholdsvis 24 og 22 prosent, hvor spesielt boligpopulariteten er drevet av risikoaversjonen som har oppstått som følge av pandemien. Interessen i logistikk er på annen side mer drevet av langsiktige fundamentale trender i forbruksmønstre, og er noe vi så også i årene før 2020. Det er imidlertid tydelig at gode logistikkeiendommers popularitet blant investorene har vokst noen knepp til det seneste året, drevet av den akselererte veksten i netthandel under pandemien.

Det er spesielt merkverdig at 31 prosent av investorene svarer at de er villig til å betale mer enn prisantydning for logistikkeiendom, hvilket er en god refleksjon av de fundamentalt positive fremtidsutsiktene for sektoren, særlig drevet av veksten i netthandel. Dette har vi allerede sett tegn til i Norge, men vi merker oss likevel at modnere markeder som Storbritannia og Tyskland er fortsatt har langt lavere yieldpåslag for logistikk enn i Norge, noe som sammen med den voldsomme kjøpsinteressen sannsynligvis er en god indikasjon på at logistikkyielder i Norge skal falle ytterligere.

 

Du kan laste ned rapporten her.