Detaljhandel og turisme er uten tvil to av de hardest rammede segmentene i eiendomsmarkedet, og effekten av fallende tall i reise- og turistnæringen merkes tydelig.

Selv om det er forskjell på hvordan de ulike styresmaktene har håndtert utbruddet av koronaviruset, ser vi likevel tydelig fall i aktivitet og omsetning på tvers av hele regionen. Ettersom de nordiske landene er en attraktiv turistdestinasjon merkes sterkt effekten av fallende tall i reise- og turistnæringen.

Den globale reiseindustrien står overfor et dramatisk fall i aktivitetsnivå, og noen estimater tyder på mer enn 90 % reduksjon. Luftfarts-, cruise- og hotellnæringen lider som en konsekvens av den lave eller ikke-eksisterende turismen, avlyste messer, stans i anløp av cruiseskip, reiserestriksjoner og karantener, avlyste firmaarrangement og lukkede grenser. Land og regioner som er avhengige av turisme påvirkes således tydelig av krisen.

Et lavt lokalt aktivitetsnivå har naturlig sterk negativ innvirkning på økonomien. Alle serviceorienterte virksomheter som f.eks. tannleger, frisører og restauranter opplever store tap som de ikke kan få opparbeidet seg på ny, selv etter at restriksjonene letter. Det faktum at vi velger å utsette kjøpet av enkelte forbruksartikler til et senere punkt gjør ikke den store forskjellen på sikt. Men for servicenæringen vil tapene bestå, da vi for eksempel ikke vil gå oftere på restaurant når pandemien er under kontroll, og vi kommer nok heller ikke til å besøke frisøren to ganger om måneden.

 

Les den fulle rapporten her:

LAST NED RAPPORTEN