Konseptet BORIS (Buy Online, Return In Store) lar netthandlerne etablere flere fysiske butikker i mindre strøk, lokalsentre og boligområder.  Erfaringen fra USA viser vesentlige forbedringer i kryssalg, lagerhåndtering og kostnadsbesparelser, noe som går rett på bunnlinjen til kjedene. Kan det være løsningen for å revitalisere handelen utover dagligvarer i Norge?

 

Under pandemien var jeg en av mange som flyttet ut av byen. Vi satt i en liten leilighet og drømte om skogen, så vi tok steget og har ikke angret. Eller, det er ikke helt sant. Det er ett område hvor det er ganske stor forskjell på å bo i byen og å bo på landet. Og det er handel.

Ifølge Virke driver en av ni virksomheter i Norge med varehandel, og de ansetter 12 prosent av arbeidsstyrken. I 2023 handlet vi for 712 milliarder kroner. Store butikker i sentrale strøk fungerer bedre enn små butikker i utkantstrøk, spesielt når det lokale tilbudet er begrenset til et senter med supermarked, apotek, Nille og Vinmonopol.

Netthandel blir derfor et attraktivt alternativ. Større utvalg, bedre forbrukerrettigheter og enkel tilgang har gjort netthandelen til en storspiller. Selv om over 70 prosent av nordmenns handling skjer i fysiske butikker, stiger netthandelen betraktelig. I 2023 økte handelen fra norske nettbutikker med 16 milliarder kroner.

Retur av varer er også enklere på nett. I Norge kan det være stor forskjell på rettighetene man har som kunde på nett og i butikk. Forrester anslo at detaljhandelen i USA ville omsette for mer enn 1000 milliarder dollar i november og desember 2024, hvorav over en fjerdedel på nett. Optoro anslo at 16 prosent av dette vil bli returnert, til en kostnad av 30 prosent av produktets totale verdi. Dette er et enormt svinn, og returnerte klær blir ofte destruert i stedet for solgt på nytt, noe som er dårlig bærekraft.

Netthandelens fordeler gjør det vanskeligere for små butikker på landet å overleve, noe som skaper en ond sirkel hvor enda mer handel skjer på nett. Men må det være slik? Kan ikke vi som bor i utkantstrøk også få gode butikker? Over 50 prosent av netthandelen skjer hos kjeder med fysiske butikker. I USA har kampen mellom klassiske butikker og netthandel ført til konseptet BORIS (Buy Online, Return In Store).

BORIS lar netthandlerne etablere flere fysiske butikker i mindre strøk, lokalsentre og boligområder. Ved å tilby retur av nettvarer i lokale butikker, får man folk inn i butikkene. Erfaringen fra USA viser vesentlige forbedringer i kryssalg, lagerhåndtering og kostnadsbesparelser, noe som går rett på bunnlinjen til kjedene.

I 2023 stod BORIS for 50 prosent av netthandelsreturene i USA. Ifølge Forresters «Retail Topic Insights Survey» foretrekker 50 prosent av respondentene å returnere varer i butikk fremfor å sende dem tilbake med posten. Mange butikkjeder i Norge har begynt å implementere denne strategien, men langt fra alle. Hvis flere gjør det, kan vi kanskje se en lignende trend som i USA. Der har butikkene endret strategi for plassering og design, med fokus på bydelssentre og nærhet til boligområder. CBRE Research i USA rapporterte nylig at leietakere i detaljhandel signerer leiekontrakter som i gjennomsnitt er 11 måneder lengre i 2024 enn året før i disse områdene.

Butikkene forenkles også for å muliggjøre raskere returer. Nesten 45 prosent av respondentene i Optoros forbrukerundersøkelse sa at den største ulempen ved å returnere varer i butikk er lange køer. For å adressere dette designer mange butikker egne seksjoner for returer, strategisk plassert for å øke fottrafikken og kryssalg.

I USA er nettbutikk-salg spådd å øke til 35 prosent av det totale detaljhandelssalget innen Q3 2035 fra 23,2 prosent i Q3 2024. Økt bruk av BORIS for returer vil føre til økt etterspørsel etter fysiske butikker som kan håndtere kundeservice og lagerhåndtering knyttet til returer.

Dette har fungert godt i USA, og det kan være løsningen for å revitalisere handelen utover dagligvarer i Norge.

 

 


Artikkelen har vært publisert i Kapital 07.02.25