Gjennom sommeren 2023 har vi sett fantastiske nøkkeltall fra hotelldrift over hele Norden, med hotellrompriser (Average Daily Rates, eller ADR) på rekordhøyt nivå i flere markeder. I vår siste hotellmarkedsrapport ser vi på drivkreftene bak hotellresultatene og avdekker også noen interessante fakta om hotellmarkedsstrukturen i Nordens hovedsteder. Visste du at 82 prosent av hotellrommene i Oslo sentrum er kontrollert av de fire største nordiske hotelloperatørene?

Flere hoteller har blitt lagt ut for salg i 2023 enn vi har sett i pandemiårene og i 2022. Selv om dette er en interessant utvikling, opplever vi at mange transaksjoner fortsatt er vanskelige å gjennomføre. Årsakene er mange, men en vedvarende avstand mellom selger og kjøper når det gjelder forventningen til eiendomsverdier er fortsatt en nøkkelfaktor. Tilgjengelighet og prising av gjeldsfinansiering spiller også en betydelig rolle, og gagner kjøpere som klarer seg uten.

Hotelloperatører kan ha grunn til å juble når de leser sine omsetningsrapporter, og mange har meldt om rekordomsetning og -lønnsomhet for 2022 og første halvår inneværende år. For noen har imidlertid kostnadene økt raskere enn romprisene, og lønnsomheten er under press. Vi ser flere uromomenter for hotell- og restaurantoperatører i tiden fremover, og en nedgang i privat konsum – som de fleste forventer etter en sommer med høy trafikk – vil utfordre likviditeten og muligens by på utfordringer.

Denne andre utgaven av vår nye rapportserie dekker perioden fra mai til august 2023 i relevant sammenligning med samme periode i 2022 og 2019.

 

Last ned vår siste rapport her:

New Call-to-action

 

Kontakt oss for mer informasjon:

Erik Lee Myklebust
+47 995 75 275 
erik.myklebust@cbre.com