Hva er de viktigste årsakene til at det nordiske hotellmarkedet forblir interessant og aktivt, til tross for dagens usikkerhet i markedet? Last ned vår første Nordics Hotel Market Snapshot.

 

Flere av verdens største hotellkjeder er allerede godt etablert i Norden, men fotavtrykket har til nå vært mye mindre enn de skulle ønske og de har strevet i konkurranse mot de lokale hotellkjedene. Denne situasjonen er imidlertid nå i endring, og flere internasjonale hotellkjeder er på vei inn på markedet. 

Imidlertid fortsetter det å være et misforhold mellom vekststrategien til de internasjonale aktørene og preferansen til nordiske banker og utviklere mtp. ulike driftsstrukturer. ‘Management avtaler’ er relativt sjelden kost i Norden - hvor lange, hybride leieavtaler er normen.

 

Økt transaksjonsvolum drevet av refinansieringsbehov

Vi ser økende transaksjonsnivå og investeringsaktivitet blant aktørene, imidlertid er det enn så lenge mest nordiske aktører som er aktivt på banen. Mens transaksjonsvolumene forventes å øke i 2023, ser vi mange mindre dealer drevet frem av refinansieringsbehov og utmattelse blant uavhengige hotelldrivere. 

Det forventes ennå lavere gjestevolum i Norden sammenlignet med før pandemien, imidlertid med gjennomsnittspriser som er noe høyere enn i 2019. Norge skiller seg ut blant de nordiske landene, med større økninger i gjennomsnittspriser i alle de større byene. Byer i regionene gjør det også generelt bedre enn  hovedstedene.

 

Ny brems i 2023

Det nordiske investeringsmarkedet bremset opp i første halvdel av 2023 i takt med stigende renter, og et prisfall begrenset antall transaksjoner. Investorene har vært forsiktige med å allokere ny kapital under dagens markedsforhold, og heller fokusert på leieøkninger og reprising av eiendom.

Selv om inntektssiden vokser kraftig, og lønnsomheten er god i de fleste hotellsegmenter, er aktiviteten i det nordiske hotellinvesteringsmarkedet fortsatt lav. Første kvartal hadde et samlet investeringsvolum på €191 millioner, opp 105 % fra 2022.

Refinansieringsgap kan påvirke transaksjonsnivåene

Stadig strammere gjeldsbetingelser har økt finansieringskostnadene. Tradisjonelle långivere forblir mer selektive mot hotellfinansiering, mens alternativ gjeldsfinansiering er tilgjengelig, men til en høyere kostnad.

Vi ser likevel økt interesse blant kjøpere – både innenlandske og utenlandske – for riktig type eiendom. Tilbudet av investerbare produkter er fortsatt begrenset, men det ser ut til å være en liten økning i tiden fremover. Kjøpere og selgere er fortsatt uenige om pris, men selgers forventninger har blitt noe mer realistiske.

Til tross for makroøkonomisk motvind forventer vi at investeringsaktiviteten vil ta seg opp i andre halvdel av 2023, og at et refinansieringsgap kan føre til nedsalg fra belånte investorer.

 

Vite mer?

Last ned vår første Nordics Hotel Market Snapshot her. Rapporten vil fremover publiseres 2-3 ganger per år.

New Call-to-action

 

 

Kontakt oss for mer informasjon:

Erik Lee Myklebust
+47 995 75 275 
erik.myklebust@cbre.com