Utlånsaktiviteten i Europa forventes å øke i 2024, ifølge CBREs undersøkelse "Lender Intentions Survey".

CBREs 2024 European Lender Intentions Survey har samlet svar fra 130 europeiske långivere. De ble spurt om forventet aktivitetsnivå, utlånsbetingelser, og foretrukne strategier for 2024. Funnene indikerer positive framtidsutsikter for det europeiske gjeldsmarkedet. 

Det spås en oppgang i utlånsaktiviteten over hele Europa, med omtrent to tredjedeler av respondentene som planlegger å øke sin utlånsaktivitet, hovedsakelig gjennom refinansiering. Ikke-tradisjonelle långivere som gjeldsfond, forsikringsselskaper og investeringsbanker forventer et litt høyere aktivitetsnivå (76 %) enn tradisjonelle banker (56 %).

 

Figur 1: Forventer långivere å øke aktiviteten i 2024 sammenlignet med 2023?

 

Jørgen Arnesen, CBREs Head of Investment Banking i Norden, bemerker at fortsatt moderat investeringsaktivitet, usikkerhet rundt eiendomsverdier, og risikoen for vedvarende høyere renter forblir de primære utfordringene for gjeldsmarkedet. Likevel ser vi økt aktivitet både på investeringssiden og utlånssiden, inkludert nye internasjonale långivere som drar nytte av det nåværende markedet til å gå inn i de nordiske markedene for første gang. Mesteparten av aktiviteten på gjeldssiden er relatert til refinansiering av eksisterende lån, men vi ser også økt aktivitet for utlån til utvikling med fokus på «best in class» utviklere og prosjekter.

Foretrukne sektorer: Industri/logisitkk og bolig

Undersøkelsen viser at de foretrukne sektorene for långivere er industri og utleieboliger, begge valgt av 34 % av respondentene som favorittsektoren. Det er en positiv endring i sentimentet for alle større sektorer unntatt kontor, som fortsatt står overfor utfordringer. Det er imidlertid en betydelig økning i interessen for hotellsektoren. Det er også verdt å notere seg at 83% av respondentene uttrykte villighet til å låne til alternative sektorer, med alternative boliginvesteringer som studentboliger og eldrehjem, samt livsvitenskapsbygg som favorittene.

Når det gjelder seniorlån mot prime-eiendeler i kontor-, handel- og hotellsektorene, uttalte flertallet av långiverne villighet til utlån med en gjeldsgrad (LTV) på 50-60 %, mens prime industri- og logistikkbygg typisk kan belånes med en LTV mellom 55-60 %. For utleieboliger og studentboliger (PBSA) var LTV-snittet på over 60 %. Undersøkelsen avslørte også variasjon i lånemarginene, med lavere marginer for industri- og logistikkbygg og utleieboliger, og høyere for handelsbygg og hoteller.

Bærekraft har blitt en avgjørende del av långiveres strategi. Omtrent 70 % tilbyr, eller planlegger å implementere, lavere marginer for lån mot eiendeler med gode ESG-attester, hovedsakelig i området 5-20bps.

Lars Haugen, ansvarlig for CBRE Research i Norge, oppsummerer undersøkelsen: "Funnene fra vår europeiske Lender Intentions Survey gir et positivt fremtidssyn for eiendomsmarkedet. Flertallet av utlånere øker sitt aktivitetsnivå og rapporterer økt kredittappetitt i de fleste sektorer. Til tross for utfordringene kontorsektoren står overfor i Europa, forblir det nordiske kontormarkedet robust. Gjeldsmarkedet fortsetter å være en viktig del av den forventede oppgangen i investeringsaktiviteten, som vi allerede har begynt å se i noen av de nordiske markedene."

 

Vite mer

Last ned rapporten her:

New Call-to-action

eller kontakt

Jørgen E. Arnesen
Head of Investment Banking, Norden
jorgen.arnesen@cbre.com