CBRE hjelper virksomheter å oppnå 2050-målene med byggene de allerede har. Les mer om hvorfor vi må tenke annerledes rundt eiendomsforvaltning og bærekraft i dette intervjuet med Rikard Eriksen, Head of Property Management og Emma Otervik, Head of Sustainability.
-Det er ingen god løsning for verden at man selger de dårlige byggene og kjøper de gode. Vi må gjøre noe med byggene vi har, sier Rikard Eriksen, Head of Property Management.
Han drømmer om en grønn by, hvor byggene i byen bidrar positivt til omgivelsene, både for miljøet og menneskene som bor og jobber der.
Overgangsrisiko
Dersom man har en interaksjon med eiendom, enten som eier eller bruker, må man forholde seg til bærekraft. Både grunnet nye reguleringer og rapporteringskrav, men også som følge av at folk flest sin forventning til bærekraft stadig øker.
-Å ikke forholde seg til bærekraft innebærer en økende risiko, sier Eriksen.
Hans oppfatning er at de aller fleste forholder seg til bærekraft, men overlater til andre å gjøre noe med det.
-Det handler ofte om mangel på kunnskap, og det fører til passivitet. De vet rett og slett ikke hvordan virksomheten påvirker klimaet, og uten kunnskap kan du heller ikke gjøre forbedringer. Det er her vi i CBRE kan bidra, sier Eriksen.
Selskapet er et av verdens ledende på rådgivning og forvaltning av næringseiendom
og blant de største tilbyderne av miljøsertifisering av bygg i Norge.
Hjelper virksomheter med bærekraft
CBRE hjelper virksomhetene å kartlegge hvilken påvirkning de har, for så å komme med innspill til endringer.
-Vi setter oss ned sammen med kunden og jobber tett med porteføljen og hver enkelt eiendom. Vi ser på hvor de er i dag, og hvor de skal være i 2050. Så vurderer vi hvilke tiltak som skal settes i gang for å nå det målet, sier Eriksen.
Økt etterspørsel
CBRE har hatt en enorm vekst i etterspørselen etter ESG-rådgivning (Environmental, Social, Governance), som blant annet omhandler miljøsertifisering, tekniske analyser og energieffektiviseringsprosjekter. Eriksen tilskriver mye av veksten nye krav til rapportering av ESG, men også til høye strømpriser.
-Det er for mange overraskende mye å hente på innregulering, smarte styresystemer og andre små forbedringstiltak for bedre energiutnyttelse. Det er et stort forbedringspotensial, spesielt i litt eldre bygg som har et høyt energiforbruk, sier han.
Eriksen forteller at det er enorme rom for besparelser i norske kontorbygg, og ofte er investeringen spart inn allerede i løpet av det første året.
Spare strøm
CBRE har hjulpet flere kunder å redusere strømregningen med så mye som 40 prosent.
-For mange er dette et stort, svart hull. Det er nemlig ikke slik at man uten videre selv kan realisere disse besparelsene. Det er helt avgjørende å benytte rett kompetanse som i kombinasjon med verktøy, gode prosesser og godt samarbeid med gårdeier gir gode resultater.
Ifølge Eriksen må alle bygg i framtiden ha energimerke A eller B.
-Vi har god erfaring med å flytte bygg både to og tre hakk opp på energiskalaen. Mange sier at det ikke er mulig å oppnå energimerke A eller B i eksisterende bygg, men det er det. Man må ikke rive og bygge nytt, som ofte er det verste man kan gjøre i et bærekraftsperspektiv. Vi må få til bærekraft med de byggene vi har, understreker han.
Grønnvasking
På grunn av strengere direktiver og krav om rapportering blir det stadig vanskeligere å hevde at man er bærekraftig uten tilstrekkelig dokumentasjon. Men fremdeles er det mange som taper penger og øker utslipp fordi miljøsertifiseringen brukes til «pynt».
-Sertifiseringer må brukes som verktøy til kontinuerlig forbedring og ikke bare som skrytebrosjyre, påpeker Eriksen.
Nye bærekraftkrav til kontorbygg har ført til en eksponentiell vekst i etterspørselen etter miljøsertifiseringer av både nye og eldre kontorlokaler i Norge. Samtidig bruker et stort flertall av eiere og leietakere ikke sertifiseringen aktivt for å spare penger og miljø, men bare som et «bevis» på at de har papirene i orden.
-Det er når du aktivt bruker den tekniske vurderingen at du virkelig kan spare penger og redusere klimagassutslipp, sier Eriksen.
Sirkulær økonomi
Bygg og eiendom står for nær 40 prosent av de globale klimautslippene. Dette understreker viktigheten av at man forholder seg til sirkulær økonomi, gjenbruk og ombruk.
-Å sette opp et bygg er forbundet med enorme utslipp - fra råvareutvinning og transport, til å sette opp bygget, for så å drifte og til slutt demontere det. Derfor har vi en viktig rolle med å hjelpe våre kunder ut fra et bærekraftsperspektiv. Enten det er nybygg, oppussing eller rehabilitering, så må man se på hvor lenge bygget vil vare, og om det kan forsvare utslippene det medfører. Det er viktig med en helhetlig vurdering, og det er der vi skiller oss ut, sier Emma Otervik, Head of Sustainability.
Hun forteller at CBRE er opptatt av at man har et krybbe til grav-perspektiv på eiendom.
-Det gjør det enklere å se konsekvenser av valgene man gjør og dermed gjøre gode valg. De som blir gode på dette er best rustet til å møte framtidens krav.
Fysisk klimarisiko
Klimaendringene er allerede i gang, og derfor er klimatilpasning like viktig som annen klimaforebygging.
-I alle faser med bærekraft og ESG er det viktig å bygge slik at man er motstandsdyktig mot det været som kommer. Dette er også noe vi hjelper til med å analysere, forteller Otervik, og legger til at det også vil komme krav om dette i fremtiden.
Tørke, hete, flom og storm vil i verste fall gjøre bygg ubrukelige og lite attraktive å eie, med løpende store materielle kostander, som både har påvirkning på miljø og finans.
-90 prosent av byggene vi skal leve i i framtiden står her allerede. Å gjøre bygget «future proof», det vil si motstandsdyktig mot fysisk risiko, er avgjørende. Og det finnes tiltak mot alle klimarisikoene. Det handler igjen om å forstå risikoen, lage mål og sette i gang tiltak, sier Otervik.
Høyere leiepriser
I tillegg til at det er viktig for eierne å ta vare på byggene og gjøre de bærekraftige er det også viktig at man møter forventningene til brukerne av byggene.
-I framtiden vil leietakerne kreve stadig mer. Dette vil gjenspeile seg i priser for utleie, sier Otervik.
CBREs gjennomgang av signerte leiekontrakter i 40 europeiske byer viser at bærekraftssertifiserte kontorbygg oppnår i snitt 7 prosent høyere leiepriser.
Reduserer behovet for bygg
-ESG handler ikke bare om klima. Man må ikke glem menneskene som er i og bruker byggene, sier Otervik.
Hun mener at flerbruk kommer til å bli viktigere i årene som kommer.
-Vi har begrenset med plass. Derfor blir det avgjørende å tilrettelegge for at byggene kan brukes på flere måter. Det vil bidra til å redusere miljøbelastningen, sier Otervik.
Les mer om CBREs bærekrafttjenester her: https://www.cbre.no/tjenester/optimalisering-av-eiendom/energi-barekraft
Intervjuet har også vært publisert i Kapital sitt ESG bilag Februar/2023