European Self Storage Industry Report 2023 er utarbeidet i samarbeid mellom CBRE og the Federation of European Self Storage Associations (FEDESSA) og gir en omfattende oversikt over den europeiske minilagersektoren. 

Rapporten viser at sektoren har vist motstandsdyktighet til tross for makroøkonomisk usikkerhet og turbulens for markedsaktører. Det totale europeiske markedstilbudet av minilager består av 6.929 driftsenheter, med totalt 13,9 millioner kvadratmeter areal. Storbritannia dominerer markedet med en andel på 32,9 %, etterfulgt av Frankrike (13,4 %), Tyskland (10,9 %) og Spania (10,4%). Det norske markedet utgjør 3,2 % av det europeiske markedet. 

 

Fortsatt høy etterspørsel

På tross av generelt fallende investeringsvolum i næringseiendom har aktiviteten knyttet til minilagere holdt seg høy. Etter et rekordvolum i fjor har 2023 bydd på flere nøkkeltransaksjoner som en investorgruppe ledet av Nuveen sitt oppkjøp av det britiske selskapet Easistore og Nuveens bud på det norske børsnoterte selskapet Self Storage Group. Etterspørselen er høyest for store selskaper med en erfaren ledelse og sikker pipeline for videre vekst. 

Forventningene til investeringsvolumet for 2023 og 2024 er optimistisk med et stort antall investorer som konkurrerer om et begrenset antall muligheter. Investorer omdisponerer kapital til sektorer som tilbyr sterke kontantstrømmer gjennom inntektsvekst og kostnadseffektive driftsmodeller. Samtidig tynges bransjen av høyere usikkerhet og økende levekostnader for forbrukerne. 

 

Norge blant de billigste

Omsetningsveksten har vært positiv i de fleste markeder, med leiepriser som viser at etterspørselen fortsatt er sterk. I det europeiske markedet er gjennomsnittlig årlig netto leiepris per kvadratmeter på €286. Leieprisene er høyest i Storbritannia, med en gjennomsnittlig årlig leiepris på €332 per kvadratmeter, etterfulgt av Irland (€313) og Finland (€310). Målt i Euro er Norge et av de billigste markedene i rapporten med en gjennomsnittlig nettoleiepris per kvadratmeter på €192, ned fra €279 i fjorårets rapport. Dette fallet knytter seg hovedsakelig til den kraftige kronesvekkelsen det siste året. 

 

Fortsatt optimisme å spore

Rapporten viser at operatørene har optimistiske forventninger. 96 % av respondentene forventer at leieprisene det kommende året enten vil stige eller forbli på samme nivå, og 57 % forventer at leieprisene stiger minimum i takt med inflasjonen. 90 % forventer også at utleiegraden vil stige eller forbli på samme nivå. Det er allikevel verdt å merke seg at de største optimistene, som forventer en signifikant økning har falt fra 50 til 18 prosent fra 2022.

 


 

Vite mer?

Ønsker du å vite mer om investering i lager/logistikk, kontakt

Igor Petkovic, Director, Capital Markets

igor.petkovic@cbre.com | +47 971 02 591

 

Du kan også laste ned rapporten i sin helhet her:

New Call-to-action