En rekke store virksomheter endrer nå retning for sin eiendomsportefølje og arbeidsstrategi i takt med endrede arbeidsmønstre.


Koronapandemien har radikalt endret landskapet for leietakere av kontoreiendom. CBRE har nylig utgitt en rapport som tar for seg morgendagens kontor: «Tomorrow’s Office: Future Directions for Portfolio and Workplace Strategy». Rapporten gir innsikt i virksomheters eiendomsstrategier og tanker rundt utforming av arbeidsplassen i tiden fremover.

Konsoliderer porteføljen
Undersøkelsen viser at på kort sikt vil større virksomheter som leier flere lokaler prioritere å optimalisere sin portefølje gjennom konsolidering for å redusere leiekostnader og eiendomsrelaterte kostnader.

Fleksibilitet i arbeidssted og funksjon
Fleksibilitet for medarbeidere med tanke på hvordan arbeidsplassen utnyttes får større innvirkning fremover. Virksomheter er nødt til å skape nye rammeverk for hvordan arbeidsplassen utformes og anvendes for å ta hensyn til endringen som har skjedd, herunder utstrakt bruk hjemmekontor, og dermed sette tydeligere regler for når arbeid bør skje på kontoret.

Endring i kontorets funksjon
Kontorets funksjon, hvordan lokalene anvendes, har endret seg. Utbredelsen av free-seating og dertil reduksjon i faste plasser vil trolig eskalere. Det stiller høyere krav til tekniske løsninger, både for å støtte endrede arbeidstyper, men også støtte arbeid som skjer utenfor det fysiske kontoret.
Det stilles også nye krav til kontorets innemiljø, hvor blant annet ventilasjon og luftkvalitet fremstår som et særskilt fokusområde.

Les hele rapporten “Tomorrow’s Office: Future Directions for Portfolio and Workplace Strategy”


Kontakt gjerne Lise Dybwad eller Anders Rennesund for spørsmål du måtte ha knyttet til arbeidsplassens utforming eller leiekontrakter/leieformål.